Fumatorilor le lipsesc anumite instincte sau sentimente?

February 17th, 2016 Comments Off on Fumatorilor le lipsesc anumite instincte sau sentimente?

parintefumatorCa fost fumator inrait, dupa ce am devenit nefumator am inceput sa observ un pic mai atent comportamentul fumatorilor.

Fumatorii, cu rare exceptii, isi aprind tigara cu copilul in brate. Ma refer la parinti aici, evident.

Am vazut recent fumator care avea copilul (parea sa aiba sub un an) in brate si a aprins tigara cu un chibrit, tot fumul ala de la chibrit, tot gudronul ala a fost inhalat de copil care nu se mai oprea din tusit apoi. E ca si cum nu ar fi avut copilul in brate, nevoie de a-si aprinde tigara a primat.
Ma intreb cum de omul acela a putut face asta? I-a disparut parintelui instinctul de a proteja copilul? Se pare ca nu, acel parinte are grija de copil, doar cand fumeaza pare ca nu e copilul lui.

Cam acelasi lucru vazut recent intr-un bar: parintele fumator, de data aceasta copilul avea cam 8-9 ani, vorbea cu el suflandu-i fumul in fata atat de natural de parca nici nu ar fi fumat, parca sufla aer. Din nou imi pun intrebarea: ce i-a disparut acelui parinte? Instinctul de supravietuire, de perpetuare a speciei? Pana la urma e copilul lui, cel care are sa ii poarte mai departe genele… Dupa care, grijuliu ii da sfaturi copilului cum sa inoate, sa tina halatul pe el sa nu ii fie frig, chestii parintesti. Eram in barul unui centru SPA cu piscina.

Atentie: ma refer la parintii care cel putin la prima vedere par OK si cu discernamant. Precizez asta pentru ca exista si anumite categorii sociale sau etnii la care fumatul precoce pare sa fie o mandrie.

Cum poti tu ca parinte sa vii in parc cu copilul si sa iti aprinzi tigara ? Inteleg, o aprinzi de fata cu copilul tau, el stie ca fumezi si il intoxici zilnic pentru ca asa consideri tu.
Dar cum de iti permiti sa iti aprinzi tigara langa copilul meu sau langa mine? Am iesit in parc sa respir fum de tigara sau sa respir aer curat? Mi-am pierdut subit dreptul de respira aer curat si in locul acestui drept a aparut obligatia de a respira fum de tigara second hand?
Si-a pierdut acel om bunul simt total incat pentru el nu mai conteaza unde este, trebuie sa isi aprinda tigara indiferent daca deranjaza sau nu pe cei din jur ?
Intreb asta pentru ca parea atat de natural pentru el ca eu si copiii mei sa inhalam acel fum, de parca ar fi si trebuit sa ii multumim pentru asta. Nu, pare ca si-a pierdut bunul simt doar cand e vorba de fumat ?

Acum vine si partea a doua: a terminat de fumat tigara si trebuie sa o stinga. Cum la locurile de joaca nu prea gasesti scrumiere parintele o arunca pe jos foarte dezinvolt. Daca are o urma de bun simt o si striveste. Loc de joaca de copii, copii care se pot juca pe jos la anumite varste si pot baga in gura chestii pe care le gasesc pe jos. Chiar daca esti atent ca parinte, totusi, mi-e groaza sa ma gandesc ca un copil poate sa bage un muc de tigara in gura, muc de tigara care a fost fumat de un parinte “binevoitor”. Si-a pierdut acel parinte respectul pentru cei din jur? Nu, asta doar cand fumeaza, in rest el se poarta ca un om normal.

La un moment dat, cand aveam fetita mica, ieseam in parc in Oraselul Copiilor, unde era o zona speciala pentru copiii mici, cu leagane-chilot, cu chstii mai mignone asa. Acolo pe un copac era batuta o tablita cu 3 semne pe ea: fumatul interzis, consumul bauturilor alcoolice interzis si parca mai era despre accesul interzis cu animale. Bun, imediat langa copacul in cauza era o bancuta, fix langa leaganele chilot. O mamica proaspata cu bebele sugar in brate tragea de zor din tigara, fumul ajungand si la mine si la fi-mea pe care o dadeam in leagan. Am mers la ea si i-am aratat semnul de pe copac si i-am spus ca fumul ei deranjaza si pe altii, inclusiv pe noi. Stiti ce mi-a rapuns? “ASA SI?”

Din acea zi am luat decizia ca atunci cand un fumator ma deranjaza sa plec din preajma lui, Pentru ca nu poti discuta rezonabil cu fumatorii, chiar si parinti de copii fiind ei, pentru ca le lipseste ceva. Nu stiu ce, poate o gena le-a fost atrofiata de nicotina, poate substantele nocive din tigari le-au alterat din sentimente, poate gudronul le inhiba din instincte sau le distruge bunul simt.

Ar fi interesant un studiu pe tema asta. In orice caz, sper ca legea asta anti fumat sa mai atenueze din problemele astea.

Sursa imagine

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Fumatorilor le lipsesc anumite instincte sau sentimente? at Eddy Dragan's Blog.

meta