5 mituri despre dieta, demontate chiar de medici

June 29th, 2009 Comments Off on 5 mituri despre dieta, demontate chiar de medici

Medicii atentioneaza ca o multime de sfaturi despre diete care circula intre prieteni sunt doar simple mituri si nu au efectul scontat asupra organismului nostru. Asadar, nu este suficient sa bem foarte multa apa sau sa facem ore intregi de sport, daca numarul de calorii pe care le consumam este ridicat.

1. Daca mananci dupa ora 20, te ingrasi – fals

Multi dintre noi sar peste mese, in special peste micul dejun, iar cina devine masa principala si, totodata, cea mai satioasa – cea mai bogata in calorii. „Daca se consuma prea multe calorii la o masa, indiferent de ora, acestea se depoziteaza sub forma de grasime. Cea mai buna strategie este sa iei mai multe mese pe zi, egale cantitativ, decat sa mananci o data sau de doua ori pe zi. Deci, puteti manca la ora 8 seara, cu conditia sa nu fie mai mult decat trebuie”, spune dr. Anda Avramescu, consultant pe nutritie, la un cabinet particular din Bucuresti.

Atunci cand nivelul de energie produs la o masa este scazut, tendinta este ca la urmatoarea gustare sa consumam multe calorii, iar specialistii sustin ca excesul de calorii se transforma in grasime.

2. Daca faci sport, automat slabesti – fals

Medicii recunosc ca exista foarte multe motive pentru care este bine sa practicam sport – dezvolta rezistenta la efort, confera o starea de bine, previne bolile cardiovasculare si diabetul zaharat, tonifica pielea, dar nu este un mijloc sigur pentru a slabi. „in perioada de slabire, beneficiile sunt mult mai mari daca reducem caloriile consumate cu 500 kcal pe zi si facem si sport. Activitatea fizica regulata ajuta foarte mult in perioada de mentinere, dupa ce s-a ajuns la greutatea dorita. in plus, aportul caloric este crescut pentru a reface energia consumata in timpul efortului fizic”, sustine medicul Avramescu.

3. Daca bei foarte multa apa, nu te ingrasi – fals

„Excesul de greutate inseamna exces de grasime, si nu retentie de apa. Singurul mod eficient de a pierde kilogramele in plus este scaderea insulinei, care determina parasirea grasimii din celula de depozit si transfomarea ei in energie consumata”, precizeaza dr. Anda Avramescu. Consumul recomandat pentru o hidratare corespunzatoare este de 8-10 cani de lichide pe zi.

4. Daca mananci fructe, slabesti – fals

„Limitati-va la doua fructe pe zi si evitati sucul de fructe, chiar daca nu are zahar adaugat”, ne sfatuieste nutritionistul. Fructele consumate in exces ingrasa prin aportul de fructoza continuta care stimuleaza insulina, cresc pofta de mancare si nu tin de foame. „Este mai bine sa mancam fructele ca atare decat sa le stoarcem si sa bem sucul. Prin stoarcere, indepartam fibrele alimentare atat de necesare, care normalizeaza tranzitul intestinal. Mai mult, zaharurile din fructe se absorb rapid si, astfel, ne creste glicemia si oboseste pancreasul”, subliniaza prof. dr. Maria Mota, seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a Spitalului Judetean de Urgenta Craiova.

5. Daca mananci paine si paste, te ingrasi – fals si adevarat

Produsele fainoase, ca painea sau pastele, este indicat sa le consumam cu moderatie, in special atunci cand le servim in combinatie cu  carne grasa ori legume bogate in amidon, precum cartofii sau orezul. Cand sunt consumate in exces, aceste alimente stimuleaza producerea insulinei, hormon care favorizeaza depunerea excesului de glucide in depozite de grasime, conducand la cresterea in greutate. „Asadar, o portie inseamna o felie de paine sau trei linguri de paste fierte. in cazul asocierii cu grasimi, se recomanda impartirea farfuriei astfel: 1/3 carne, 1/3 orez sau paste sau cartofi si 1/3 legume – salata, varza, rosii, castraveti”, precizeaza dr. Anda Avramescu. Numarul de portii pe care le putem consuma zilnic depinde de anumite caracteristici individuale – varsta, sex, greutate, activitate fizica.

articol preluat de pe www.evz.ro

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading 5 mituri despre dieta, demontate chiar de medici at Eddy Dragan's Blog.

meta